Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΓΑΛΛΙΑ 2012: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 2 ΕΥΡΩ


Στην κυκλοφορία δόθηκε το γαλλικό αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ για το έτος 2012.

Το νόμισμα είναι αφιερωμένο στην 100ή επέτειο από τη γέννηση του Abbé Pierre (05/08/1912 - 22/01/2007), γάλλου καθολικού ιερέα, μέλους της αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου και αναπληρωτή του Λαϊκού Δημοκρατικού Κινήματος.


Η χάραξη του νομίσματος παρουσιάζει την προτομή του Abbé Pierre. Στα δεξιά υπάρχει το λογότυπο του ιδρύματος που ο ίδιος είχε ιδρύσει για την υπεράσπιση των φτωχών, περιβαλλόμενο από τη γαλλική φράση "et les autres?" που σημαίνει "και οι άλλοι;". Πρόκειται για μία έκφραση που χρησιμοποιούσε συχνά ο Abbe Pierre θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους γύρω του και να τους υπενθυμίζει να δείχνουν ενδιαφέρον για τους άπορους.


Κάτω από αυτό υπάρχει το έτος έκδοσης "2012" και το σύμβολο του εργαστηρίου χάραξης του νομίσματος. Τα γράμματα "RF" αναφερόμενα στη Γαλλική Δημοκρατία και το σήμα του νομισματοκοπείου εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του νομίσματος.

Τέλος, περιμετρικά στο άνω μέρος του νομίσματος υπάρχει η έκφραση "Centenaire de la naissance de l'Abbé Pierre" που σημαίνει "εκατό χρόνια από τη γέννηση του πατέρα Pierre".

To κέρμα κυκλοφόρησε σε 1.000.000 κομμάτια και να σημειωθεί πως πρόκειται για τη μικρότερη ποσότητα που έχει κυκλοφορήσει κάποιο γαλλικό αναμνηστικό νόμισμα έως τώρα.