Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ 2 ΕΥΡΩ


Το ευρωκοινοβούλιο σε έκθεσή του, τον Δεκέμβρη του 2011, πρότεινε την αλλαγή του νόμου που επέτρεπε σε κάθε χώρα να εκδίδει ένα εθνικό αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ ανά έτος.

Στα τέλη Ιουλίου λοιπόν ψηφίστηκε η αναθεώρηση του προαναφερθέντος νόμου και πλέον κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να εκδίδει ένα αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ ανά έξι μήνες.

Για παράδειγμα μια χώρα θα μπορεί να εκδώσει ένα πρώτο εθνικό αναμνηστικό νόμισμα από την 1/1 ενός έτους μέχρι την 31/6 και ένα δεύτερο από την 1/7 έως την 31/12 του ίδιου έτους.

Όπως αντιλαμβανόμαστε αυτή η αλλαγή είναι καθοριστική για τους συλλέκτες νομισμάτων ευρώ και έχει θετικές και αρνητικές συνέπειες στη συλλογή μας.

Στα θετικά συγκαταλέγεται η αύξηση της ποσότητας των αναμνηστικών νομισμάτων. H συλλογή των αναμνηστικών νομισμάτων των 2 ευρώ θα γίνει πιο πλούσια καθώς μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρχει η δυνατότητα να κυκλοφορήσουν (συνολικά άπ'όλα τα μέλη της ευρωζώνης) μέχρι και 57 (εθνικά και κοινά αναμνηστικά) δίευρα.

Στα αρνητικά είναι πως αυτή η μεγάλη αύξηση της ποσότητας των αναμνηστικών νομισμάτων θα κάνει τη συγκέντρωση τους όχι μόνο πιο δύσκολη αλλά και πιο ακριβή, καθώς όσοι συλλέκτες αγοράζουν τα κέρματα των μικρο-κρατιδίων (Βατικανό-Μονακό-Σαν Μαρίνο) πλέον θα πρέπει να διαθέτουν ετησίως περισσότερα χρήματα για την απόκτηση και των δύο κερμάτων.

Όσον αφορά τα κοινά αναμνηστικά νομίσματα που εκδίδονται άπ'όλα τα μέλη της ευρωζώνης, δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην ποσότητα τους.

Ο νέος νόμος έχει ισχύ από την 17η Αυγούστου 2012.