Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2012


Το 2012 ήταν ένα πλούσιο έτος για τους συλλέκτες νομισμάτων ευρώ, με αρκετές καινοτομίες.

Τα πιο σημαντικά γεγονότα ήταν τα ακόλουθα:
      •Στην αρχή του έτους δόθηκε στην κυκλοφορία από όλες τις χώρες της ευρωζώνης το 3ο κοινό αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ.
      •Για πρώτη φορά, χώρα που δεν ανήκει στην ευρωζώνη, κυκλοφόρησε αναμνηστικό νόμισμα έχοντας την ίδια χάραξη με αυτήν του κοινού νομίσματος των υπολοίπων κρατών.
      •Η Μάλτα άλλαξε 3 φορές χάραξη στο αναμνηστικό της νόμισμα.
      •Υπήρξε τροπολογία στο νόμο που αφορά τα αναμνηστικά νομίσματα ευρώ και πλέον κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να εκδίδει ένα αναμνηστικό νόμισμα ανά εξάμηνο.
      •Τέλος, το Λουξεμβούργο πρώτο θα εφαρμόσει το νέο νόμο εκδίδοντας 2ο αναμνηστικό νόμισμα, το οποίο μάλιστα θα κυκλοφορήσει το επόμενο από το αναγραφόμενο έτος.

Έτσι καθώς το 2012 πλησιάζει στο τέλος του, σας παρουσιάζουμε παρακάτω όλα τα νομίσματα που δόθηκαν στην κυκλοφορία το έτος αυτό.



ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ


ΒΑΤΙΚΑΝΟ


ΘΕΜΑ: 7η Συνάντηση Των Οικογενειών

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
: Στο κέρμα απεικονίζεται ο καθεδρικός ναός του Μιλάνο και μπροστά από αυτόν υπάρχει μια χαρούμενη οικογένεια, η οποία συμβολικά βαδίζει προς τα εμπρός, προς το μέλλον.

Περιμετρικά, ψηλά υπάρχει η χώρα έκδοσης "Città del Vaticano" δηλαδή "πόλη του Βατικανό" και χαμηλά η επιγραφή "VII INCONTRO MONDIALE DELLE FAMIGLIE" που στα ιταλικά σημαίνει "7η παγκόσμια συνάντηση των οικογενειών".

Στα δεξιά υπάρχει το έτος έκδοσης "2012" και στα αριστερά το όνομα της σκιτσογράαφου του νομίσματος G. Titotto, ακολουθούμενο από τα αρχικά του χαράκτη "‘LDS Inc". Τέλος, μεταξύ του αγοριού και της μητέρας υπάρχει το σήμα του ιταλικού νομισματοκοπείου.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 115.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16 Οκτωβρίου


ΒΕΛΓΙΟ


ΘΕΜΑ: 75 Χρόνια Του Μουσικού Διαγωνισμού "Queen Elisabeth Music Competition"

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το κέρμα στο κέντρο του απεικονίζει το έμβλημα του μουσικού διαγωνισμού πάνω στην προτομή της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην κορυφή του νομίσματος υπάρχουν τα έτη
"1937-2012" και στο κάτω μέρος η επιγραφή "QUEEN ELISABETH COMPETITION" που στα ελληνικά σημαίνει "ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ".

Η επιγραφή αυτή πλαισιώνεται στα αριστερά από το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου και στα δεξιά από το σήμα του βελγικού νομισματοκοπείου. Τέλος, στη δεξιά πλευρά της προτομής, υπάρχουν τα αρχικά της χώρας έκδοσης "ΒΕ".

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 5.000.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 13 Ιουνίου


ΓΑΛΛΙΑ


ΘΕΜΑ: 100ή Επέτειος Από Τη Γέννηση Του Abbé Pierre

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η χάραξη του νομίσματος παρουσιάζει την προτομή του Abbé Pierre. Στα δεξιά υπάρχει το λογότυπο του ιδρύματος που ο ίδιος είχε ιδρύσει για την υπεράσπιση των φτωχών, περιβαλλόμενο από τη γαλλική φράση "et les autres?" που σημαίνει "και οι άλλοι;". Πρόκειται για μία έκφραση που χρησιμοποιούσε συχνά ο Abbe Pierre θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους γύρω του και να τους υπενθυμίζει να δείχνουν ενδιαφέρον για τους άπορους.

Κάτω από αυτό υπάρχει το έτος έκδοσης "2012" και το σύμβολο του εργαστηρίου χάραξης του νομίσματος. Τα γράμματα "RF" αναφερόμενα στη Γαλλική Δημοκρατία και το σήμα του νομισματοκοπείου εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του νομίσματος.

Τέλος, περιμετρικά στο άνω μέρος του νομίσματος υπάρχει η έκφραση "Centenaire de la naissance de l'Abbé Pierre" που σημαίνει "εκατό χρόνια από τη γέννηση του πατέρα Pierre".

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 1.000.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 13 Ιουλίου


ΓΕΡΜΑΝΙΑ


ΘΕΜΑ: Κρατίδιο Της Βαυαρίας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στο κέντρο του νομίσματος υπάρχει το κάστρο Neuschwanstein, κύριο αξιοθέατο του κρατιδίου, ενώ διακρίνεται επίσης το βουνό που υπάρχει πίσω του. Κάτω από αυτό, υπάρχει το όνομα του τιμώμενου κρατιδίου "ΒAYERN". Δεξιά του κάστρου υπάρχει το γράμμα του νομισματοκοπείου (A, D, G, J, F αναλόγως) και στα αριστερά τα αρχικά του χαράκτη Eric Ott. Το έτος "2012" αλλά και το γράμμα "D" (από τη λέξη "Deutschland") παρεμβάλλονται μεταξύ των δώδεκα αστεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη περιφέρεια του νομίσματος.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 30.000.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 5 Φεβρουαρίου


ΙΣΠΑΝΙΑ


ΘΕΜΑ: Καθεδρικός Ναός Μπούργκος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η χάραξη του νομίσματος παρουσιάζει στο κέντρο της το ναό. Στα αριστερά του υπάρχει η χώρα έκδοσης "España" και στα δεξιά του υπάρχουν το έτος έκδοσης "2012" και το σήμα του νομισματοκοπείου "Μ".

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 8.000.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12 Φεβρουαρίου


ΙΤΑΛΙΑ


ΘΕΜΑ: 100 Χρόνια Από Το Θάνατο Του Ποιητή Τζιοβάνι Πασκόλι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Κεντρικά υπάρχει η προτομή του ποιητή ακριβώς πάνω από την επιγραφή "G. Pascoli". Στα δεξιά υπάρχουν το έτος έκδοσης "2012" και τα αρχικά της ιταλικής δημοκρατίας "RI".

Στα αριστερά υπάρχει η επιγραφή "1912" η οποία αναφέρεται στο έτος θανάτου του ποιητή, το γράμμα "R" για το ιταλικό νομισματοκοπείο και τα γράμματα "M.C.C." που είναι τα αρχικά του χαράκτη του νομίσματος.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 15.000.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 10 Οκτωβρίου


ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ


ΘΕΜΑ: 100 Χρόνια Από το Θάνατο του William Τoυ 4ου Του Λουξεμβούργο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: To κέρμα απεικονίζει στην αριστερή του πλευρά το ομοίωμα της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μέγα Δούκα Χένρι, κοιτάζοντας προς τα δεξιά και προεξέχοντας της προτομής του μεγάλου Δούκα William του 4ου. Κάτω από αυτές υπάρχουν τα ονόματα "HENRI" και "WUILLAUME IV † 1912" αντίστοιχα. To κείμενο "GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG" που στα ελληνικά σημαίνει "Μεγάλοι Δούκες του Λουξεμβούργου" και το έτος έκδοσης "2012" πλαισιωμένο από το σήμα του νομισματοκοπείου και τα αρχικά του χαράκτη, εμφανίζονται πάνω και δεξιά από τις προτομές. Από κάτω υπάρχει το περίγραμμα της πόλης του Λουξεμβούργου.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 700.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14 Φεβρουαρίου


ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ


ΘΕΜΑ: Βασιλικός Γάμος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: H χάραξη του νομίσματος παρουσιάζει 3 φιγούρες. Η δεξιά και η κεντρική φιγούρα είναι οι νεόνυμφοι πρίγκιπας Γκιγιόμ και η βελγίδα κοντέσα Στεφανί Ντε Λανουά ενώ στα αριστερά απεικονίζεται η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα του Μέγα Δούκα Χένρι, ο οποίος υποχρεωτικά πρέπει να εμφανίζεται σε όλα τα νομίσματα που εκδίδονται από το Λουξεμβούργο.

Μπροστά υπάρχει η επιγραφή "PRËNZENHOCHZÄIT LËTZEBUERG" που σημαίνει "βασιλικός γάμος" πάνω από το "2012" το οποίο πλαισιώνεται από τα αρχικά του χαράκτη και το σήμα του ολλανδικού νομισματοκοπείου.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 512.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Φεβρουάριος 2013


ΜΑΛΤΑ


ΘΕΜΑ: Εκπροσώπηση Της Πλειοψηφίας Του 1887

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το σχέδιο του νομίσματος παρουσιάζει στο βάθος το κοινοβούλιο της Μάλτας και στο μπροστά μέρος ένα πλήθος ανθρώπων, το οποίο αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία. Περιμετρικά και ψηλά στο νόμισμα υπάρχει η επιγραφή "MALTA – Majority representation 1887" που σημαίνει "ΜΑΛΤΑ - εκπροσώπηση της πλειοψηφίας του 1887" και κεντρικά χαμηλά το έτος έκδοσης "2012".

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 455.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15 Οκτωβρίου


ΜΟΝΑΚΟ


ΘΕΜΑ: 500ή Επέτειος Της Ανεξαρτησίας Του Μονακό Από Τη Γαλλία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η χάραξη του νομίσματος παρουσιάζει το πορτρέτο του πρώτου ηγεμόνα του ανεξάρτητου κράτους του Μονακό, τον Lucien Α', κοιτάζοντας προς τα αριστερά.

Η έκφραση "SOUVERAINETE DE MONACO" που στα γαλλικά σημαίνει "ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ" περιστοιχισμένη από τις χρονολογίες "1512" και "2012" και δύο διακοσμητικές λεπτομέρειες εμφανίζονται περιμετρικά του νομίσματος.

Το όνομα του "Lucien 1er" εμφανίζεται στη αριστερή πλευρά του κέρματος πάνω από το κέρας της αφθονίας, το σήμα του γαλλικού νομισματοκοπείου, το οποίο και τυπώνει τα νομίσματα του Μονακό στο σύνολο τους. Τέλος, στα δεξιά υπάρχει το σήμα του χαράκτη.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 100.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2 Ιουλίου


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


ΘΕΜΑ: Γκιμαράες, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Για Το 2012

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το κέρμα απεικονίζει μια στυλιζαρισμένη εικόνα του Αλφόνσο Ά της Πορτογαλίας, καθώς επίσης το σπαθί και το κάστρο του.

Στα αριστερά υπάρχει μία ασπίδα πάνω από τη λέξη "PORTUGAL" και χαμηλά δεξιά υπάρχει η επιγραφή "GUIMARÃES 2012" μαζί με το λογότυπο σε σχήμα καρδιάς της GUIMARÃES ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2012.

Περιμετρικά στο κάτω μέρος του νομίσματος υπάρχουν τα αρχικά του πορτογαλικού νομισματοκοπείου "ΙΝCM" και το όνομα του χαράκτη "JOSÉ DE GUIMARÃES".

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 520.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 25 Ιουνίου


ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ


ΘΕΜΑ: Δέκα Χρόνια του Ευρώ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η χάραξη του νομίσματος παρουσιάζει στο κέντρο το σύμβολο του ευρώ "€" πάνω σε μια υδρόγειο και συμβολίζει την εξέλιξη του ευρώ σε μία σημαντική παγκόσμια δύναμη του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Τα σχέδια περιμετρικά της υδρογείου συμβολίζουν τη σημασία του ευρώ στους Ευρωπαίους πολίτες (σπίτια και οικογένεια), στην οικονομία (κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - ΕΚΤ), στο εμπόριο (πλοία), στη βιομηχανία (εργοστάσιο) καθώς και στον τομέα της ενέργειας, της έρευνας και ανάπτυξης (σταθμός αιολικής ενέργειας).

Τα αρχικά του χαράκτη "ΗΑ", Αndexlinger Helmut, εμφανίζονται κάτω από το κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ. Το όνομα της χώρας "SAN MARINO" υπάρχει στην κορυφή του νομίσματος και τα έτη "2002-2012" στο κάτω μέρος. Στα δεξιά υπάρχει και το γράμμα "R" αναφερόμενο στο ιταλικό νομισματοκοπείο που κόβει το νόμισμα.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 130.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 20 Ιουνίου


ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


ΘΕΜΑ: 150 χρόνια Από Τη Γέννηση Της Ζωγράφου Helene Schjerfbeck

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η χάραξη του νομίσματος παρουσιάζει μία αυτοπροσωπογραφία της ζωγράφου. Στα δεξιά υπάρχουν τα έτη που έζησε "1862-1946" και από κάτω τους το σήμα του φινλανδικού νομισματοκοπείου. Αριστερά υπάρχει το όνομα της, το έτος έκδοσης "2012", τα αρχικά "FI" και το γράμμα "Τ", τα οποία αναφέρονται στη χώρα έκδοσης και στη γλύπτρια Tielinen Erja, η οποία σχεδίασε αυτό το νόμισμα, αντίστοιχα.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ: 2.000.000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 5 Οκτωβρίου


ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ


ΘΕΜΑ: Δέκα Χρόνια του Ευρώ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η χάραξη του νομίσματος παρουσιάζει στο κέντρο το σύμβολο του ευρώ "€" πάνω σε μια υδρόγειο και συμβολίζει την εξέλιξη του ευρώ σε μία σημαντική παγκόσμια δύναμη του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Τα σχέδια περιμετρικά της υδρογείου συμβολίζουν τη σημασία του ευρώ στους Ευρωπαίους πολίτες (σπίτια και οικογένεια), στην οικονομία (κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - ΕΚΤ), στο εμπόριο (πλοία), στη βιομηχανία (εργοστάσιο) καθώς και στον τομέα της ενέργειας, της έρευνας και ανάπτυξης (σταθμός αιολικής ενέργειας).

Τα αρχικά του χαράκτη "ΗΑ", Αndexlinger Helmut, εμφανίζονται κάτω από το κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ. Το όνομα της κάθε χώρας έκδοσης υπάρχει στην κορυφή του νομίσματος στην εθνική της γλώσσα και τα έτη "2002-2012" στο κάτω μέρος του νομίσματος.

Παρακάτω ακολουθούν εικόνες του νομίσματος απ' όλες τις χώρες καθώς και ο αντίστοιχος αριθμός κερμάτων που εκδόθηκαν.

ΑΥΣΤΡΙΑ
6.000.000 νομίσματα
ΒΕΛΓΙΟ
5.000.000 νομίσματα

ΓΑΛΛΙΑ
10.000.000 νομίσματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
30.000.000 νομίσματα

ΕΛΛΑΔΑ
1.000.000 νομίσματα

ΕΣΘΟΝΙΑ
2.000.000 νομίσματα

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
3.000.000 νομίσματα

ΙΣΠΑΝΙΑ
8.000.000 νομίσματα

ΙΤΑΛΑ
15.000.000 νομίσματα

ΚΥΠΡΟΣ
1.000.000 νομίσματα

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
525.000 νομίσματα

ΜΑΛΤΑ
500.000 νομίσματα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
3.500.000 νομίσματα

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
520.000 νομίσματα

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
1.000.000 νομίσματα

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
1.000.000 νομίσματα

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
1.500.000 νομίσματα

Τέλος, στην κατηγορία ψηφοφορίες μπορείτε να ψηφίσετε το αγαπημένο σας νόμισμα για το 2012.