Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΓΑΛΛΙΑ 2014: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΥΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία το επόμενο έτος θα δώσει στην κυκλοφορία δύο αναμνηστικά νομίσματα των δύο ευρώ.

Το πρώτο κέρμα θα είναι αφιερωμένο στην 70ή επέτειο της Ντι-Νταίη.

Ιστορικά, ο όρος Ντι-νταίη (αγγλικά: D-day) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη απόβαση που πραγματοποίησαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις κατά του Άξονα, στις 6 Ιουνίου 1944, η οποία έγινε γνωστή ως "απόβαση της Νορμανδίας". Στις μέρες μας, ο όρος αυτός χαρακτηρίζει στρατιωτική άσκηση των δυνάμεων του Ν.Α.Τ.Ο.


Το δεύτερο κέρμα θα είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες νόσους στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις Η.Π.Α., πάνω από 32.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία νόσο που παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη σωστή λειτουργία του.


Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γαλλικό νομισματοκοπείο έχει δείξει ενδιαφέρον ώστε να κυκλοφορήσει έναν περιορισμένο αριθμό κομματιών του νομίσματος αυτού (κατά πάσα πιθανότητα, τα νομίσματα ειδικής κοπής - BU, Proof) με χρωματιστές λεπτομέρειες. Για την πραγμάτωσή του, όμως, θα πρέπει πρώτα η χώρα να πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν τελικά όμως συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται έγχρωμο νόμισμα κυκλοφορίας (δηλαδή αξίας 1 λεπτού μέχρι 2 ευρώ) κατευθείαν από το αντίστοιχο νομισματοκοπείο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κομμάτια, τις ημερομηνίες κυκλοφορίας και τις χαράξεις των νομισμάτων δεν έχουν γίνει γνωστές.