Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2013: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ


Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση του 23oυ και τελευταίου αναμνηστικού νομίσματος των δύο ευρώ για το 2013.

Πρόκειται για το δεύτερο αναμνηστικό δίευρω της Ολλανδίας για φέτος, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την ίδρυση του βασιλείου των Κάτω Χωρών, το οποίο μάλιστα θα αποτελέσει το πρώτο κέρμα της ολλανδικής σειράς αφιερωμένης σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του βασιλείου.

Η χάραξη του νομίσματος είναι πολύπλοκη αλλά και ευρηματική ταυτοχρόνως. Αποτελείται από μία κορδέλα, η οποία διαγράφοντας σπειροειδή τροχιά σχηματίζει όλους τους βασιλιάδες των 200 χρόνων ιστορίας του βασιλείου, ξεκινώντας από έξω με τον νέο βασιλιά, Βίλεμ-Αλεξάντερ, και προς τα μέσα τον Γουλιέλμο τον 1ο.

Σε περιμετρική διάταξη υπάρχει η επιγραφή "WILLEM-ALEXANDER KONIG DER NEDERLANDEN, 200 JAAR KONINKRIJK" που στα ελληνικά σημαίνει "ΒΙΛΛΕΜ-ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ". Στο κάτω μέρος υπάρχει το έτος έκδοσης "2013" καθώς και τα σήματα του ολλανδικού νομισματοκοπείου και του διευθυντή του.

Να αναφέρουμε πως 1500 κομμάτια ειδικής κοπής (BU και Proof) του νομίσματος κυκλοφόρησαν έχοντας ένα μέρος της κορδέλας σε πορτοκαλί χρώμα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα νόμισμα κυκλοφορίας (αξίας, δηλαδή, 1 λεπτού έως 2 ευρώ) κυκλοφορεί χρωματιστό κατευθείαν από το νομισματοκοπείο.


Το κέρμα κυκλοφόρησε συνολικά σε 3.500.000 κομμάτια.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως το πρώτο κέρμα κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο και ήταν αφιερωμένο στην ανακοίνωση της αλλαγής στο θρόνο του βασιλείου των Κάτω Χωρών.