Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΙΤΑΛΙΑ 2014: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΥΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ


To νομισματικό του πρόγραμμα για το επόμενο έτος δημοσίευσε το ιταλικό νομισματοκοπείο και σε αυτό γίνεται λόγος για την κυκλοφορία δύο αναμνηστικών νομισμάτων των δύο ευρώ.

Το πρώτο κέρμα θα είναι αφιερωμένο στην 450ή επέτειο γέννησης του Γαλιλαίου Γαλιλέι.


Ο Γαλιλαίος (15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός. Αναφέρεται ως ο «πατέρας της σύγχρονης Αστρονομίας» και ο πρώτος φυσικός με τη σύγχρονη σημασία του όρου. Ανέπτυξε τη θεωρία του ηλιακού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η Γη και οι άλλοι πλανήτες στρέφονται γύρω από τον Ήλιο, ενώ η κοινή αντίληψη εκείνης της εποχής ήταν ότι ο Ήλιος, η Σελήνη και τα άστρα γύριζαν γύρω από τη Γη.

Tο δεύτερο νόμισμα θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την ίδρυση της "καραμπινιέρι", δηλαδή της ιταλικής στρατιωτικής αστυνομίας.


Η καραμπινιέρι είναι η εθνική στρατιωτική αστυνομία της Ιταλίας, υπεύθυνη για την αστυνόμευση τόσο των στρατιωτικών όσο και των αστικών πληθυσμών της χώρας. Αρχικά, το 1814, είχε ιδρυθεί ως αστυνομία του βασιλείου της Σαρδηνίας και αποτέλεσε την πρώτη στρατιωτική οργάνωση της ενοποιημένης Ιταλίας το 1861. Σήμερα αποτελεί μία από τις τέσσερις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις χαράξεις, τον αριθμό των κομματιών και τις ημερομηνίες έκδοσης δεν έγιναν γνωστές.